St.petersburg Bayii Turu

Bir  orman ürünleri firmasının uzunca bir aradan sonra 2-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdiği St.Petersburg Kültür ve Eğlence turu için hazırlıklar aylar öncesinden başlamıştı.Firma ve Oasis Turizm yetkililerinin uzunca süredir yapmış oldukları hazırlık çalışmaları meyvelerini vermiş ve güneşli bir sonbahar sabahı Atatürk Havalimanında THY’nin tarifeli St.Petersburg seferiyle seyahatimiz başlamış oldu.

Sektörün uzunca süredir beklediği bu seyahat,  grup üyelerinin daha uçakta birbirleriyle kaynaşmaları ve karşılıklı esprileri özlem gidermelerine yol açtı. Grubun sayısı 53 misafir ve 2 Oasis Turizm rehberi olmak üzere toplam 55 kişi idi. St.Petersburg Havalimanına varışta  Türkçe konuşan yerel rehberlerimiz Gıyasettin Amca ve Sergei grubumuzu karşıladı. Gıyasettin Amca 72 yaşında enerjik ve tatlı dilli bir Kazan Tatarı, Sergei ise St.Petersburg Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu, Osmanlı Tiyatrosu üzerine doktora çalışması yapan bir Rus idi. İkisi de turumuz boyunca grubumuza hem çok değerli bilgiler verdiler hem de gruba her konuda her an yardımcı olmaya çalıştılar.

Dört gün boyunca konakladığımız Park Inn oteli  kentin en merkezi bölgesinde Moskova Tren İstasyonu ve ünlü Nevsky Caddesinin kesiştiği meydanda konumlanmış, kentin belli başlı alışveriş, eğlence ve kültürel değerlerine yürüme mesafesinde yer almaktaydı. Dolayısıyla grubumuz için şehri keşfetmek zor olmadı.  Vardığımız akşam kentin Cumartesi eğlencelerini kaçırmamak için grup üyeleri odalara yerleşir yerleşmez kendilerini dışarı atarak, Rossi, Tribünal, Maximus, Metro Club, Mastal gibi gece kulüplerini keşfe çıkıp ancak sabaha karşı otele döndüler.

Tabii ertesi gün sabah 10:30 başlaması gereken şehir turumuz ancak saat 11:00’e doğru ve sadece 25-30 kişi ile gerçekleşebildi. Turumuz sırasında Rusya’ya 300 yıldan fazla başkentlik etmiş görkemli St.Petersburg kentinin ünlü Nevski Prospekt Caddesi, Hermitage Sarayı, Neva Nehrine açılan ve Amsterdam ya da Venedik’i andıran kanallar, Donanma Binası, Denizcilik Müzesi, Rus Müzesi, 2.Dünya Savaşı Şehitlik Meydanı, Kazan, St.Isaac ve Kanlı Katedralleri ile kentin tarihi Kazan Camii’ni gördük. Turumuz sonunda ise Rusya’nın ünlü amber taşları, kürkleri, tahta bebekleri gibi belli başlı hediyelik ürünlerinin sergilendiği büyük bir mağazada alışveriş ile sonlandı. Turumuz sonunda grubun çoğunluğu yemek konusunda sıkıntı çekmemek için Gıyasettin Amca’nın tavsiye ettiği Özbek Lokantasında indi ve öğle yemeğinde Düğün Çorbası, Özbek Pilavı gibi yabancısı olmadığımız lezzetli yemekleri gerçek Özbek’lerin elinden yeme olanağını buldu.

Turumuzu 3.günü dinlenme ve alışveriş için serbest olurken, akşam yemeğimiz ünlü St.Petersburg Gece Kulübünde geleneksel Rus Müziği ve Dansları eşliğinde alındı. Yemekte gruba Rusların ünlü votkası ikram edilip, yemekte adını tarihi ve ünlü bir Petersburg’lu bir iş adamından alan Beef Stragonof yendi.

Turumuzun son gününde sabah Gıyasettin Amca’nın ısrarlı tavsiyeleri ile Dünyanın en büyük Saray Müzelerinden biri olan ve içinde yaklaşık 36 000 adet sanat eseri barındıran Hermitage Sarayı Müzesi gezildi. Yaklaşık 3 saat süren bu tur sırasında grubun ayaklarına kara sular inmesine rağmen, Gıyasettin Amca’nın zapt-u raptı altında kimse sesini çıkarmadan Avrupa’nın ünlü sanatçılarının resim ve heykellerini izledi ve eserlerle ilgili Gıyasettin Amcanın derin bilgilerinden yararlandı. 

Daha sonra gezinin en keyifli kısmı olan özel tekne turumuza geldi sıra. Şansımıza havanın güneşli ve ılık olması kentin kanalları ve Neva Nehri üzerinde yaptığımız  keyifli tekne gezisinde şehrin tüm görkemli saray, katedral, park ve bahçelerini tekneden izleyip, resim çekme fırsatını yakaladık. Tabii teknede bazı arkadaşlarımızın yaptığı sürpriz Rize müzikleri ve bazı arkadaşlarımızın horon tepmeleri geziye ayrı bir güzellik kattı.

Turumuz 6 Ekim Çarşamba günü öğleden sonra 15:30’da artık kente veda zamanı geldiğinde tüm grup üyelerinde mutlu bir yorgunluk gözleniyordu. THY’nin tarifeli seferi ile saat 21:15’te İstanbul’a vardığımızda tüm grup üyeleri en kısa zamanda başka bir  seyahatte buluşmak üzere birbiriyle vedalaştı.